Klimaatschaal

Het pedagogisch klimaat in beeld

Met Klimaatschaal meet je het pedagogisch klimaat in de groep. Het helpt je bij het krijgen van inzicht om zo de sfeer in de klas te kunnen verbeteren. Want een goed pedagogisch klimaat zorgt ervoor dat kinderen zo optimaal mogelijk kunnen leren en functioneren.

Login gebruikers

Hoe werkt het

Klimaatschaal bestaat uit een vragenlijst die voor leerlingen en leerkracht identiek is. De lijst bestaat uit twee delen. Een algemeen gedeelte dat de sfeer in de groep en de interactie tussen leerlingen meet en een specifiek gedeelte dat de orde in de klas en de interactie tussen leerkracht en leerlingen meet.

Soms geeft de Klimaatschaal opvallende scores bij enkele leerlingen die kunnen wijzen op probleemgedrag. SIGA helpt je om beter inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken hiervan. Afhankelijk van de uitkomst hiervan kun je bepalen of en welke extra aandacht of zorg deze leerling nodig heeft.

Weten hoe het precies werkt?

Lees meer

Sproetje voor de onderbouw

Voor de onderbouw van het primair onderwijs is er Sproetje. Sproetje is een beknopte versie van de Klimaatschaal en SIGA in één. Sproetje biedt met animaties en geluid ondersteuning bij het invullen van de Klimaatschaal. Zo kun je ook bij jonge leerlingen het pedagogisch klimaat in de klas in beeld brengen.

Klimaatschaal samengevat


Voor wie

Klimaatschaal en SIGA zijn er voor leerkrachten, leerlingen en ouders in het PO (midden- en bovenbouw), SO, VO, VSO en het MBO. Maar ook mentoren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren doen hun voordeel met Klimaatschaal en SIGA.

Samenwerkingspartners

Klimaatschaal en SIGA is een samenwerkingsproject tussen Rovict en Orthopraktijk Donkers. Rovict verzorgt de helpdeskondersteuning en Orthopraktijk Donkers verzorgt de inhoudelijke ontwikkeling en scholing bij Klimaatschaal en SIGA.

9-16 jaar
Methode-onafhankelijk
Valide & betrouwbaar
Positief beoordeeld door COTAN

Contact opnemen

Heb je vragen over of interesse in Klimaatschaal? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!